Uncategorized

Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu? Miraç orucunun sevabı

17 Şubat Cuma günü Miraç Kandili’ni idrak edecek olan İslam alemi, oruç tutmanın faziletlerini de araştırıyor. Peki, Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu, sevabı nedir? İşte merak edilenler…

Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Miraç orucunun sevabı

Üç Aylar’ın mutluluğunu yaşayan Müslümanlar, Regaip Kandili geride bıraktı ve sırada Miraç Kandili var.

Peygamberimizin, Mescidi Haram’dan Mescid-i Aksa’ya, oradan da semaya yaptığı ve Yüce Yaratan’ın sonsuz kudretinin eserlerini temaşa ettiği hikmet yüklü yolculuğu ifade eden Miraç Kandili, Recep ayının 27. gecesi idrak edilecek.

2023 yılında Miraç Kandili 17 Şubat Cuma gününe denk geliyor.

Kutsal günlerde ibadetlerini yerine getirecek olan İslam alemi, Miraç Kandili’ni oruçlu geçirmek farz mıdır merak ediyor.

Dini günlerde oruç tutanlar, “Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu, farz mı”, “Miraç Kandili’nde oruç tutmanın sevabı nedir” gibi başlıklara yanıt arıyor.

Peki, Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu? İşte konunun ayrıntıları…

Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Miraç orucunun sevabı

Miraç Kandili’nde oruç tutulur mu?

Üç Aylar’da ve kandil günlerinde oruç tutmak oldukça faziletli ve sevaptır. Miraç Kandili’ni de oruçlu geçirmek isteyenler, farz olmamakla birlikte tutabilir. 

Ramazan ayında oruç tutmak farzdır (Bakara, 2/184-185). Recep ve Şaban aylarında ise; Hz. Peygamberin (s.a.s.) diğer aylara oranla daha fazla nafile oruç tuttuğu, ancak Ramazan’ın dışında hiçbir ayın tamamını oruçlu geçirmediği hadis kaynaklarında yer almaktadır. (Buhârî, Savm, 52-53; Müslim, Sıyâm, 173-79).

Miraç Kandili'nde oruç tutulur mu? Miraç orucunun sevabı

Miraç orucunun sevabı

“Receb’in yirmi yedinci günü oruç tutan kimse için (Allah Teala) altmış ay oruç tutmuş sevabını yazar. Ve o gün Cebrâil -aleyhisselâm-‘ın Nebiyy-i Ekrem -sallâllâhu aleyhi ve sellem- üzerine peygamberlik vazîfesini indirdiği ilk gündür.” (Gunye 1/182)

Yine Ebû Hüreyre ve Selmân-ı Fârisî -radıyallâhu anhümâ- bildirmişlerdir; Rasûlullah -s.a.v- Efendimiz buyuruyorlar:

“Receb’de bir gün ve bir gece vardır ki, o günde oruç tutan ve o gece namaz kılıp (o geceyi ihyâ eden) kimse için, yüz sene oruç tutmuş ve yüz sene gece namaz kılmış (geceyi ihyâ etmiş) gibi sevap verilir.”

“O gün Receb’in (bitmesine) üç gün kalan gündür. Ve o gün, Nebiyy-i Ekremimiz -Sallâllâhu Aleyhi ve Sellem- Efendimizin peygamber olarak tâyin olunduğu gündür.” (Gunye 1/183)

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir