Uncategorized

Fakirlik tarih olacak! Tohumunu bulan zengin oluyor…

Türkiye’de oldukça popüler olan bu içeceğin üretimi oldukça az. Tohumu zor bulunuyor ancak bulan paraya para demiyor. Kazancını gören fındığı bırakıp bu üretime geçiyor.

Fakirlik tarih olacak! Tohumunu bulan zengin oluyor…

ensonhaber.com

Salep, köklü Osmanlı mutfağından günümüze gelen geleneksel
bir içecek ve tatlandırıcı olarak bilinirken, aynı zamanda kozmetik sektöründe
de farklı sorunların giderilmesinde kullanılan bir bitki haline geldi.

Özellikle sıcak içeceklerde, tatlılarda ve dondurmaların
yapımında kıvam artırıcı ve tatlandırıcı olarak tercih edilen salep,
Karadeniz’in özellikle Ordu ve Giresun bölgelerinde üretimiyle dikkat çekiyor.

Salep üretimi, doğası gereği zahmetli ve dikkat gerektiren
bir süreçtir.

Ancak, bu uğraşın getirisi yüksek olması nedeniyle, özellikle
Ordu ve Giresun’da fındığı bırakıp salep ekmeye başladılar.

İşte maliyeti düşük olmasına rağmen yoluğa tövbe dedirten
salebin kazancı…

Salep ekmenin karı büyük

İHA’ya konuşan salep üreticisi Süleyman Yüksel, konu hakkında şu açıklamayı yaptı:

“Salep
toprağı beğenmeyince, bu sefer nasıl toprak istiyor bunu araştırmaya başladım.
Kitaplarını okudum. Hangi cins salep, hangi yörede oluyor onları ezberledim.
Sen 100 bin liralık mal ürettin. Bunun yüzde 40’ı tohum masrafı ve işçilik
masrafı. Geri kalan yüzde 60’ı kar.

İkinci sene ve üçüncü sene yüzde 100’ü kar. Bir de tohumunu
da kendi veriyor. Artık ben tohuma para vermiyorum. İklime uygun salep cinsini
buldun mu, biraz da uzman bir insansan 1 dönüme 1 tona kadar dikilir. Ama genel
itibariyle iklimden iklime değişse de 250 300 kilodur.

Tabi 1 dönüme 500 kilo diken de var, 750 kilo diken de var,
1 ton diken de var. 1 ton diken diyor ki ben 2.5 ton ürün alıyorum. Bunun 1
tonunu tekrar tohum yapıyorum. Bana yıllık 1.5 ton tohum veriyor.

Araştırma enstitüleri diyor ki 250 ton dikersin 750 kilo
hasat edersin. 250 kilosunu tekrar tohum yaparsın. Sana yıllık 500 kilo gelir
getirir diyor. Biz daha Türkiye’de tükettiğimiz salebin yüzde 20’sini
üretiyoruz.

500 rakıma kadar serapias, balya, orkistanta, kum salebi
bunlar oluyor. Ben o cinsleri ayrı ayrı saksılara dikiyorum ki onların hangi
toprakta daha güzel oluyor denemesini yapıyorum. Bunu üreten arkadaşlar
kaynatmaya başladılar. Çekirdek salebin kilosunu 2023 itibariyle 3000 3300 lira
arasında alırlar. Bugün öğütülmüş salebin kilosu 3000’den aşağı değildir.”

Yokluğa tövbe dedirtir

Süleyman Yüksel, salebin kazancı ile ilgili, “Bu işin
üzerinde duracak, titiz olacak. Adamı 2 senede kalkındırır. Yokluğa tövbe
dedirttirir. Yeter ki canla başla girsin işe. Orta halli bir vatandaş 2 dönüm
ekse ihya eder adamı. Çoluğuna çocuğa yokluğa tövbe dedirtir.”
dedi.

Salep ne kadar sürede yetişir?

Salep bitkisi, toprak altında çiçeğin oluşturduğu yumrular
sayesinde ürün verir. Salep tohumunun salep verebilmesi için 2-4 yıl arasında
bir zaman geçmesi gerekir. İlk yıl oluşan yumru salep yapımında kullanılmaz. Bu
nedenle ikinci oluşan yumru salep yapımında kullanılır.

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir