Uncategorized

Sıcak havalar bile etkilemedi! Diyarbakır ciğeri sıcak havalara rağmen tercih ediliyor

Diyarbakır’da hava sıcaklarının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi ciğere olan talebi azaltmadı. Diyarbakırlı ustalar, sıcak havalara rağmen ocakbaşındaki mesailerine hız kesmeden devam ediyor.


Tüm yurtta olduğu Diyarbakır’da da hava sıcakları mevsim normallerinin üzerinde seyrediyor.

Sıcak havalara rağmen ise ciğere olan talep azalmıyor. Aksine vatandaşlar, ocakbaşlarına ciğer yemek için akın ediyor.

51 coğrafi tescilli ürününden biri olan ’Diyarbakır Ciğeri’,
yaz aylarında özellikle ocak başında yerli ve yabancı turistlerin
vazgeçilmez lezzeti arasında yer alıyor.

Kentte uzun zamandır hizmet verdiğini belirten işletmeci
Uğur Erdin ise masada yenilen ciğer ile ocakbaşında yenilen ciğerin tadı arasında
dağlar kadar fark olduğunu söyledi.

“Yaz aylarında bile gelenek sürüyor”

Ciğerin sıcağı sıcağına yenilmesi gerektiği vurgusunu yapan
Erdin, “Diyarbakır’da hava sıcaklıkları 40 ile 45 derece arasında değişkenlik
gösteriyor. Bunun yanında bir de tescilli ciğerimizi ocakbaşında yaptığımız
için onun sıcaklığı da vuruyor. Diyarbakır’da ocakbaşında müşterilerin ciğer
yemesi bizim usulümüze aittir. Yaz aylarında bile bu gelenek sürüyor.

Bir
yandan ortamın sıcaklığı müşteriyi etkilerken bir yandan da ocaktaki ateş
etkiliyor. Müşteri ocakbaşında aldığı ciğer lezzetini masada almıyor. Ciğer
masada tek seferde bırakıldı mı biraz soğur. Ama ocak başında sıcağı sıcağına
şişlerden ciğer çıkarıldı mı daha lezzetli oluyor. Biraz insan terler ama
ciğerin lezzetini alır.”
dedi.

Urfa ve Diyarbakır ciğerinin farkı

Diyarbakır ciğerinin tescilli olduğunu ve Urfalıların ‘ciğer
bizimdir’ dememesi gerektiğini söyleyen Erdin, “Tarihi On Gözlü Köprümüzde
ciğer yarışması oldu. Yarışmanın kazananı Diyarbakır ciğeri oldu. Bu yüzden
tescil de Diyarbakır’a aittir. Bundan dolayı Urfa, ‘ciğer bizimdir’ demesin.

Diyarbakır ciğerinin özelliği iri ve dört şiş olmasıdır. Urfa ciğerinin ise
tikelerinin küçük ve 7 şiş olmasıdır. Aynı zamanda Diyarbakır ciğerinin
baharatı daha farklıdır. Yani kısacası Diyarbakır ciğeri tescillendiği için
genelde memleketimiz tercih ediliyor”
diye konuştu.

Finlandiya’dan Diyarbakır’a turistik gezi amaçlı gelen
Nurettin Adan, ocakbaşında yenilen ciğerin daha güzel olduğunu ifade etti.

“Bugün Diyarbakır ciğeri yemek nasip oldu”

Diyarbakır ciğerinin çevresi tarafından çok kez tavsiye
edildiğini belirten Adan, “14 yıldır Finlandiya’da yaşıyorum. Finlandiya’da
restoran işletmecisiyim. Mardin’de ailemle görüştüğüm zamanlar sürekli
Diyarbakır ciğerini yemem için ısrar ediyorlardı. Bugün annemle birlikte
Diyarbakır’da ciğer yemek yemek nasip oldu.

Gerçekten bahsettikleri kadar
varmış ciğer. Çok lezzetli bulduk. Diyarbakır’da hava sıcaklıkları bayağı
yüksekmiş. Ocakbaşında da oturup yemek yediğimiz için ekstra sıcak oluyor. Ama
ocakbaşında ciğer yemek daha bir güzel oluyormuş. Güzel bir duygu
” ifadelerine
yer verdi.

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir