Uncategorized

Binaya karot testi yaptırmak zararlı mı? Karot testi ücretsiz mi yapılıyor?

Kahramanmaraş ve 10 ilimizde yaşanan depremler sonrası pek çok vatandaş binasının depreme dayanıklı olup olmadığını öğrenmek için karot testi yaptırmak istiyor. Karot testinin fiyatı merak edilirken, zararlı bir işlem olup olmadığı da sorgulanmaya başlandı. Peki karot testinde binadan parça alınması bir zarar doğurur mu?

Binaya karot testi yaptırmak zararlı mı? Karot testi ücretsiz mi yapılıyor?

Kahramanmaraş merkezli depremler ile birlikte 10 ilimizde binlerce bina yıkılmıştı.  Depremler sonrası endişelenen ve binasının güvenliğinden şüphe duyan vatandaşlar binalarının depreme dayanıklılık durumunu araştırmaya başladı. Binanın dayanıklılık gücünü ölçen testlerden biri olarak bilinen karot testinin binalar için zararlı olup olmadığı merak ediliyor. Ayrıca testin ücretsiz olup olmadığı da sorgulanıyor. Peki karot testi zararlı mı?

Binaya karot testi yaptırmak zararlı mı?

Karot testi yapılırken bina duvarlarından silindir şeklinde beton örneği alındığı biliniyor. Alınan bu beton örneği karot makineleri ile hazırlanıyor. Binaların deprem dayanıklılığını ölçmek için kullanılan en etkili yöntemlerden birisi olan karot testi olarak biliniyor. Bu test, betonların direnci ve kalitesi konusunda bilgi veriyor. 

Karot testi yapılırken önemli olan ilk şey, karot örneğinin uygun ve doğru bir bölgeden alınması olarak ifade ediliyor. Rastgele karot örneği almak binalar için risk doğurabiliyor. Ayrıca karot dışında diğer sağlamlık testleri de binanın sağlamlığını tespit etmede büyük fayda sağlayabiliyor.

Deprem yönetmeliğine göre yapılan testlerde C20’nin altında kalan betonlar risk grubu içerisinde sayılmakta. Ayrıca böyle bir durumda ihbar olarak kabul edilen söz konusu bina için yıkım işlemi başlatılabiliyor. Binanın dayanıksızlığı öncelikle rapor şeklinde hak sahiplerine bildiriliyor.

Karot testi ücretsiz mi?

Karot testi ücreti bölgesel ve bina büyüklüğüne göre değişiyor. Ancak belediyelerde ücretsiz şekilde karot testi yaptırabilmek mümkün oluyor. 

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir