Uncategorized

Kazak soydaşlardan depremzedeler için ‘yurt’ çadır

Kazakistanlı gönüllüler tarafından, depremzedeler için Kahramanmaraş’ta keçi yününden yapılmış geleneksel çadır evleri olan “yurtlar” kuracak.

Kazak soydaşlardan depremzedeler için 'yurt' çadır

Türkiye’ye kardeş ülkelerden yardım yapmaya devam ediyor.

Türkiye’nin Almatı Başkonsolosu Ali Rıza Akıncı, yaptığı açıklamada, bugün Türk Hava Yolları’nın özel kargo seferiyle 40 ton insani yardımın, Almatı’dan Adana’ya gönderildiğini bildirdi.

Akıncı, Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından tüm Kazakistan toplumunun Türkiye için adeta seferber olduğunu belirterek, “Bugün aralarında 84 adet Kazak çadırının (yurt) da bulunduğu insani yardım malzemesi taşıyan kargo uçağımız yola çıktı.” dedi.

Halihazırda Almatı Havalimanı’nda 100 ton civarında insani yardımın bulunduğunu kaydeden Akıncı, “TAV ve THY şirketlerimizin kıymetli yardımlarıyla en kısa sürede bu yardımları ihtiyaç sahiplerine ulaştırmak için çalışmalar yürütüyoruz. Dayanışma sergileyen, kardeşlik duygularını esirgemeyen Kazakistan toplumuna şükranlarımızı sunuyoruz.” ifadesini kullandı.

12 kişilik uzman ekip yolda

Bir grup Kazak gönüllü, depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş kentine, 100’den fazla geleneksel çadır evi “yurt” göndereceklerini ve söz konusu çadırları kurmak için 12 kişilik uzman ekibin yola çıktığını bildirmişti.

Orta Asya’nın keçi yününden yapılan geleneksel çadır evleri olan “yurtlar”, göçebelerin yaşam koşullarına uygun tasarımı, soğukta sıcak, sıcak havalarda ise serin ortam sunma gibi özellikleri sayesinde günümüzde hala kullanılıyor.

Kazak soydaşlar depremzedeler için yurt kuracak

Kazakistan ekibi dönüşte ödüllendirilecek

Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Akmola bölgesine yaptığı ziyareti kapsamında Kokşetav şehrindeki Sivil Savunma Akademisinde subaylar ve öğrencilerle bir araya geldi.

Tokayev burada yaptığı konuşmada, Türkiye’de 6 Şubat’ta yaşanan yıkıcı depremi hatırlatarak, “Talimatımla kardeş ülkeye Kazakistan arama kurtarma ekibi ve sağlık görevlileri gönderildi” dedi.

Türkiye’ye gönderilen ekipte Akmola bölgesinden 18 kişinin yer aldığına işaret eden Tokayev, “Arama kurtarma ekibimiz çok sayıda kişiye yardım etti. Fırsattan yararlanarak Türkiye’de gece gündüz çalışan tüm Kazakistanlılara teşekkür ediyorum. Anavatanlarına sağ salim döndükten sonra onlara ödüller takdim edilecektir” ifadelerini kullandı.

Kazakistan, Kahramanmaraş merkezli ve 10 ili etkileyen yıkıcı depremin ardından Türkiye’ye 100 kişilik arama kurtarma ekibi göndermişti. Cumhurbaşkanı Tokayev, ayrıca depremzedeler için 1 milyon dolar ayırma talimatı vermişti.

Kazak soydaşlar depremzedeler için yurt kuracak

Kaynak

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir